otrdiena, 2010. gada 20. aprīlis

17. aprīļa vakars, 2010

Metallica. Šī grupa ir spēlējusi lielu lomu manas personības attīstībā. Ja pareizi atminos, tad man pirmo Metallica kaseti draugi uzdāvināja 14. jubilejā, tātad tieši (vai apmēram) 11 gadus atpakaļ es sāku pa īstam pievērsties šai leģendai, kā arī visam, kas iet virzienā ar birku rock.
Padzirdot, ka VIŅI atkal spēlēs Latvijā un šoreiz tieši manā dzimšanas dienā, man jau uzreizi bija skaidrs, ka tā ir zīme, ka man beidzot tas ir jāredz un jāpiedzīvo pašam. Uzzinot biļešu cenas, pirmatnējā sajūsma nedaudz noplaka, līdz pat aprīļa vidum neticēju, ka tas notiks - bet kā mēdz teikt - vislabākās ir ašās idejas. Un tā nu sanāca, ka riskēju nopirkt biļetes caur sludinājumu portālu. Tiesa gan, stāvot neproporcionālajā rindā pie arēnas C ieejas, man vairākkārt pārskrēja trīsas, un prātu nomāca eksistenciāls jautājums - vai tiešām tās biļetes būs īstas?! (bažas papildināja šķietami skarbu tēlu raudpilnais skatiens, kad apsardzes puiši viņus palūdza doties prom - viltotu biļešu dēļ) BIJA, viss kedā - kad ieraudzīju atslēgvārdu VALID svītrkoda lasītāja necili zaļajā displejā, sajutu spēcīgu laimes devas pieplūdi organismā.

Atraduši savas vietas, sākām ievērtēt izdaudzināto 360° skatuves konceptu - jāsaka, ka dīvaini, ka kas tāds vēl nav kļuvis par industrijas standartu. Skatuve bija uzslieta tieši arēnas vidū - taisnstūrveida laukums ar vietām priekš skaņotājiem, ģitārām etc. katrā galā, dažāda izmēra atverēm grīdā, bungām uz apaļa podesta vidū, mikrofoniem ap visu skatuvi, nu forši. :)

Sagaidījuši pirmos iesildītājus, sākām nedaudz smīkņāt par grupas vizuālā tēla neatbilsmi spēlētajam stilam. Tikko nošpikoju nosaukumu tvnet - Gojira (lieki piebilst, ka viņi vai nu aizmirsa pieminēt savu nosaukumu jeb francūžu akcents neļāva man uztvert, kas viņi tādi ir). Paskatoties viņu vecās bildes šķiet, ka kādreiz viss ir bijis štokos - bet šobrīd vienīgi solo ģitārists izskatās pēc cilvēka, kurš spēlē metālu. Dziedātājs vairāk atgādināja čali no Coldplay, basists kaut kādu volejbolistu. Vissavdabīgāk izskatījās, kad pēdējais diezgan impulsīvi kratīja matus, kuri viņam gan bija labi ja 5cm garumā. Bet nu mauca džeki diezgan spēcīgi, enerģiski pārvietojās pa skatuvi, vienīgi repertuārs šķita nedaudz vienmuļš.

* diezgan apnicīgs šajā pasākumā bija starprīdis  (kopā 2), kad gluži kā teātrī tika aizvāktas vecās dekorācijas, lai sagatavotu skatuvi nākamajai blicei - tiesa šeit nebija teātrī ierastā priekškara - tādēļ nācās noraudzīties uz melnstrādnieku pūliņiem aizvākt bungas, kabinetus utt.

Nākamie uz skatuves kāpa amerikāņu Fear Factory. Parādoties gaismām, pirmais, kas iekrita acīs bija dziedātājs, kurš stipri izcēlās uz pārējo grupas biedru fona - jo bija apmēram 3x mazāks miesās kā pārējie. Biju nedaudz pazīstams ar šo grupu jau deviņdesmito beigās, tā, ka šis tas bija dzirdēts, kopumā ļoti labi nospēlēja - vīri ar lielu pieredzi kā nekā. Pārsteigums man bija 8stīgu ģitāra - līdz šim nebiju redzējis nevienu tādu spēlējam dzīvajā. :)
 Are you f**kin' ready for Metallica? YEAAAAAAAAHHHHHHH!!!! Pūlis izklausījās diezgan uzkurināts, tā, ka nebija šaubu, ka esam gatavi satikt pašus galvenos vakara varoņus.

Labas simfonijas vai kādas vēsturiski episkas filmas cienīga fona gabala pavadībā viņi ieradās uz skatuves :) Un aiziet!!! Tikpat enerģiski kā pirms 25 gadiem, viņi atklāja koncertu! Lāzeru šovs pirmās dziesmas laikā atstāja pamatīgu iespaidu, bija grūti nofokusēties uz grupu - visapkārt vizuļojošie lāzera stari, kopā ar dūmiem veidojot krāsainas mākoņu ainas teju vai lika ieplēst muti šīs tehnikas un izdomas mijiedarbības priekšā..
Astoņi mikrofoni, apmēram tikpat wah pedāļi, simetriski izkārtoti pa visu perimetru, tiešām bija kaut kas fantastiski pārdomāts! Metallica puišu briedums un tai pat laikā jauneklīgi enerģiskā harizma, sajaucoties, radīja vienreizēji iespaidīgu sajūtu gammu. Praktiski visu koncerta laiku grupa aktīvi pārvietojās pa skatuvi, dziedot te pie viena, te otra mikrofona, tāpat Kirks paguva izmantot visus vaukšķus. Katrā ziņā, ar šādu koncepciju tika sagrautas robežas starp ierastajām skatītāju zonālajām priekšrocībām....te daudz lielāks pūlis bija pirmajā rindā, tāpat arī sēdvietās esošie atradās tuvāk skatuvei. Larss bija uzsēdināts uz apaļa postamenta, kurš koncerta laikā ar 90° intervāliem apgriezās ap savu asi, tā ka arī buņģieris bija ar skatu pret visiem skatītājiem - ik pa laikam nomainot savu redzes leņķi.
Interesantus pārsteigumus radīja žaunas skatuves grīdā, ap koncerta vidu pirmoreizi izšaujot milzīgus liesmu blāķus, kas pat 3. stāva sēdvietās lika izjust īslaicīgus karstuma viļņus. Ar ugunsmetējiem grīdā viss nebeidzās. Arī skatuves vidū starp kabinetus atgādinošām kastēm bija paslēpti gāzes degļiem līdzīgi uguns avoti, kas periodiski šāva augšup liesmas dažādās varavīksnes krāsās.
Nākamais tehniskais šova elements bija kustīgie skatuves "griesti" - prožektori bija piestiprināti pie četriem milzīgiem zārka formas metāla korpusiem - un atsevišķās koncerta daļās tie tika laisti uz leju un dažādi kustināti, radot nedaudz baisu atmosfēru un klaustrofobisku telpas transformāciju uz skatuves. Interesanti.
Kā jau tāda līmeņa zvaigznēm piedien - ģitāras tika mainītas ik pa brīdim, kas jau vairs nevienu nepārsteidz pat mūsu platuma grādos, un ja tam pieiet no teorētiski zinātniskā viedokļa, tad vismaz zinātājiem ir skaidrs, ka tas netiek darīts, lai izrādītu savu autoparku, bet gan tādēļ, ka ar katru no ģitārām var iegūt savādāku, attiecīgajam skaņdarbam nepieciešamu skanējumu.


Nothing Else Matters pamazām iezīmēja koncerta beigu daļu. Lai gan, mani patiešām nepameta sajūta, ka vīri negrib un negrib beigt! Kādas 3 dziesmas jau izskatījās pēc pēdējās un tā - noslēgumā Seek&Destroy pavadībā skatuvi un pūli pārklāja melnais lietus - dažāda izmēra piepūšamās bumbas ar klasisko Metallica logo bira no griestiem kā milzīgi krusas graudi, vienojot skatītājus un grupu kopīgā bumbu spēlē. Jauki. Un tā, pulkstenim sitot pusnakts stundu, koncerts beidzās...izejot gaitenī telefonu rotāja cipari 00:01. Perfect timing! :) "F***ing deadly Magnetic Show!!!" - tā es laikam vienā frāzē varētu raksturot šajā vakarā piedzīvoto.

Šeit varam ievērtēt pasākumu bildēs kā arī palasīt, kas par to visu bija sakāms tvnet.

1 komentāri:

Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons