pirmdiena, 2010. gada 19. jūlijs

Positivus 2010

Pēc neskaitāmām atsauksmēm, ka Positivus ir WOW, cool, kruta un tamlīdzīgi, jau labu laiciņu bija skaidrs, ka šogad beidzot jādodas to novērtēt uz savas ādas. Kad vēl tika izziņots, ka galvenie mākslinieki būs MUSE, kuru 2007.gada koncerts Arēnā man saistās ar lieliskām atmiņām, tad tas nu pielika punktu visiem apsvērumiem. We're going to Positivus 2010!!!


Piektdienas vakarpusē sazvanoties ar kolēģi, kurš jau atradās Salacgrīvā, pārņēma neliels satraukums, kad misters Ceijers paziņoja, ka telšu pilsētiņa jau esot praktiski pilna! Paldies citiem biedriem, kuri mums varonīgi bija saglabājuši vietu :) Tā, ka tikām iekšpus žoga. Nepagāja ne 2 stundas, kad telts bija uzcelta un varējām iestiprināties.
Pirmajā vakarā nekas sevišķi ievērības cienīgs programmā nešķita, tā ka vakars tika veltīts dzērieniem, saviesīgām runām, pālim un izmisīgiem klejojumiem pa festivāla teritoriju.

Sestdienas rīts iesākās pāri sešiem, parādoties pirmajiem saules stariem, iereibušu ļautiņu runām, klaigām un bezskanīgām dziesmām kaut kur tuvumā. Vēl pāris stundas tika veiksmīgi nolauztas turpat teltī, līdz tas vairs nebija izturams, un gāju uz rīta sauso tualeti, manuālās ūdens padeves izlietni un pēcāk uz auto pēc peldbiksēm, dvieļiem un citiem aksesuāriem. 
Mana rīta kafija...Merrild.....mmm...tiku pat pie sausā creamera un cukura, tā ka kafija sanāca diezgan mājīga.
Reklāmas rosināti bijām iegādājušies BelVita brokasterus :D Principā, ja kādam interesē, tad tādi cepumi vien ir. Tā, ka devāmies vien centra virzienā, lai tiktu pie kā ēdama. Mego bija pilns līdz ūkai...cilvēku rinda sniedzās kādus 5m ārā no veikala, tā, ka sapratām, ka iesim uz nākamo veikalu - laikam labāk būtu teikt - pēdējo. Tikuši pie rīta maizītēm un salātiem, visu notiesājuši pusceļā uz pludmali, varējām ļauties veldzei Salacgrīvas pilsētas pludmalē. 
Jūrmala šeit nedaudz atgādināja ezera krastu, ar niedrēm un supercietu zemi - ne miņas no ierastajām Liepājas smiltiņām. Bet prieku tas nelaupīja, jo galvenais mērķis mums bija nopeldēties. Ūdens - supersilts!


Sestdien pasākums sākās jau pa dienu, un mums bija programmā ieķeksēti interesējošie mākslinieki, tā, ka uzēduši frī kartupeļus, sākām baudīt koncertus. Pirmie, ko noteikti negribējās palaist garām bija "Everything is made in China" no Krievijas. Trīs vīreļu apvienība, spēlē mūziku uz indie rock pusi. Principā ļoti manāma ietekme no Radiohead, bet labā nozīmē. Daudz ekperimentu ar skaņu un kopumā lieliski baudāma mūzika. Ceru, ka vēl kādu citu reizi izdosies viņus pie mums redzēt dzīvajā.




Laikam viens no maniem lielākajiem atklājumiem šajā festivālā bija Ziemeļīrijas instrumentālā postroka grupa ASIWYFA. Straujas ritmu maiņas, spēcīgas ģitāru un basa līnijas, kā arī sapņaini melodiskās iespēles radīja vienreizēju noskaņu un neļāva atslābt ne uz mirkli. Cilvēkiem, kuri mūziku klausās ne tikai tādēļ, ka patīk lipīgie piedziedājumi vai dziesmas, kuras rādžī atskaņo 45 reizes diennaktī, iesaku paklausīties šo grupu. Ja viņi kādreiz spēlēs, piemēram Sapņu Fabrikā, noteikti centīšos apmeklēt šo koncertu. Lūk viens video no paša pasākuma.


Pēc nelielas pauzes mans ceļš veda pie I love you skatuves, kur uzstājās pašmāju Tramplīni. Viņu pozitīvās un krāsainās dziesmas ar tik sasodīti interesantajiem vārdiem mani vienkārši fascinē! Līdz šim nebija izdevies viņus redzēt dzīvajā, tādēļ biju ļoti priecīgs, ka viņi nelika vilties. Šķita gan, ka skatuvīte bija viņiem par mazu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Viņu mūzika tiešām ir lieliska, un precīzi pierāda to, ka latviešu valoda IR skanīga un arī latviski iespējams uzrakstīt labas dziesmas.



Domāju, ka neesmu vienīgais, kam lielu pārsteigumu radīja amerikāņu Scissor Sisters! Publiku paņēma tā, ka labāk nevar. Diezgan enerģisks muzārs, labu mūziķu izpildījumā, krāšņi tērpi dziedātājiem, lai neteiktu vairāk un milzīga atdeve. Thumbs up, you guys! Izrādās, ka grupas ģitārista vecvectēvs dzimis Rīgā, tā ka iespējams tas radīja papildus saikni starp publiku un grupu?! Jauki bija atkal pavērot lielo mākslinieku  tehnisko komandu darbību - ģitāras un basi tika mainīti teju vai uz katru dziesmu, lieki piebilst, ka instrumenti mūziķiem tika pasniegti jau gatavi spēlēšanai. Katrā gadījumā, Scissor Sisters performance paliks spilgtā atmiņā.


Cilvēku pūlim jūtami pieaugot, temperatūrai un gaismai acīmredzami krītoties, tika gaidīta izdaudzinātā britu grupa MUSE, kuri savu uzstāšanos sāka neilgi pirms pusnakts. Kliedzieni, spiedzieni un bļāvieni visapkārt liecināja par to, ka tur jau viņi ir - sestdienas vakara varoņi! Mets iznira no tumsas ar divgrifu ģitāru, konfigurācijā, kādu vēl nebiju redzējis - abi grifi sešstīgu, pie kam augstāk esošais bija bezladu (!) un tādēļ tika izmantots interesantiem pirkstu slaidiem. Vienīgais, kas acīmredzami atšķīrās aprīkojuma ziņā, salīdzinot ar 2007.gada koncertu, bija cits bungu komplekts (šoreiz necaurspīdīgas bungas) un flīģeļa vietā skatuvi rotāja baltas klavieres. Ģitāru klāsts, šķita, ka Metam ir palielinājies vēl pāris reizes jeb šoreiz neko nebija atstājis mājās, jo bija dažnedažādi neredzēti instrumenti - jau pieminētais divgrifu modelis, tad mini (apm. divu oktāvu) sintezators integrēts ģitārā, un protams ar dažāda veida noņēmējiem aprīkotas ģitāras, pārsvarā tumšos toņos. Interesanta likās konfigurācija, kur pie tilta bija blakus savietoti divi hambakeri un pie grifa, laikam, viens P90. Kā jau ierasts, lielākā daļā ģitāru bija aprīkotas arī ar Kaoss padiem, citas ar floyd rose tiltiem, iebūvētiem efektiem, vienvārdsakot - šausmīgi specifisks aprīkojums. Izpildījums bija top-līmenī ar dažādām iespēlēm starp dziesmām, kas reizēm maldināja par nākamās dziesmas izcelsmi tādā veidā saglabājot intrigu līdz otrajam akordam. Salīdzinot ar jau pieminētajiem Scissor Sisters varbūt nedaudz izpalika kontakts ar publiku, bet, man tas personīgi nešķiet tik būtiski kā pats muzikālais priekšnesums, kuru galu galā es eju baudīt un vērtēt. Lāzeru šovs bija superīgs, dūmi mutuļoja, radot zaļiem mākoņiem līdzīgus veidolus...video projekcijas ideālas, ne ko pielikt, ne atņemt! :) Un visubeidzot...koncis tika noslēgts ar manu iemīļoto Plug in baby!!! Cheers!!

Kopumā vērtēju pasākumu kā izdevušos, tiesa, dīvaini likās, ka pati programma lēnām tuvojas tādai masu psihozei kā BBP, jo arī šeit bija domāts par (pārāk) lielu mūzikas daudzveidību, tādējādi piesaistot arī bumsiku cienītājus un vispār nedaudz par raibu sabiedrību. Atziņa: komerciāls nav pozitīvs. Palieciet pozitīvi! :)


1 komentāri:

Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons