trešdiena, 2010. gada 20. oktobris

Custom made Looper & Tuner

Nu ko, skatos, ka jauns mēnesis tomēr klāt, un man arī ir kas jauns sakāms, tā ka būs vien jāpublicē. 

Jau labu laiku biju domājis, ka man vajadzētu kādu nebūt looper kasti - vispirms: nejauksim, lūdzams, šo ar digitālo cilpmašīnu, kas ieraksta kādu noteikta garuma skaņas failu un tad atskaņo, kad to pieprasām. 
Šoreiz ir runa par visparastāko mehānisko skaņas signāla sadalītāju.
No kā viņš sastāv? Pamatā lūperim ir nepieciešamas vismaz 4 mono ligzdas, 3PDT poga, kaut kāda kaste, LED diode(s) (ja ir vēlme vizuāli kontrolēt statusu), vadiņi un laba sapratne par lodēšanu (tā kā savas prasmes esmu izkopis tikai instrumenta vadu lodēšanas jautājumos, tad vērsos pie lietpratēja pēc palīdzības). ŠEIT atrodama diezgan laba shēma.
Kā darbojas true-bypass looper? Tātad - viņš tiek pieslēgts efektu ķēdei kā gluži normāls pedālis, lietojot ligzdas - IN un OUT. Tad atkarībā no cilpu skaita, iespējams tīrajam signālam pievienot vēl pedāļus jeb pedāļu virknes - tam lietojam ligzdas SEND un RECEIVE - gluži kā modernajiem pastiprinātājiem, kuriem ir FX Loop ligzdas. No SEND aiziet vads uz (pirmā) pedāļa IN un RECEIVE ienāk vads no (pēdējā) pedāļa OUT. Rezultātā mēs varam piemēram instrumentu spēlēt, pieslēgtu "pa tiešo" pie pastiprinātāja, un ar footswitch palīdzību aktivizēt cilpā(s) esošo pedāli/-ļus. 

Varbūt, pirmoreiz dzirdot, izklausās sarežģīti, bet patiesībā nekā tāda tur nav. Tātad, varbūt visu labāk palīdzēs saprast mērķis, kam es domāju lietot savu dubulto lūperi.

Doma man ir pavisam vienkārša - pirmajā cilpā (loop) slēgšu visus draiva pedāļus - kopumā 4 gab. Un otrajā cilpā visus modulācijas pedāļus (Chorus, Phaser, Tremolo). Tad piemēram, ja man vienlaicīgi ir ieslēgti 2 draiva pedāļi un tremolo, lai tiktu pie tīra signāla man atliek izslēgt abas cilpas, kam footswitchi ir turpat blakus, nevis dejot stepu, izlēdzot abus draivus un tremolo..

Sākotnēji man bija doma par vienkāršu looperi pēc iespējas mazākā kastītē, bet tad radās otra problēma. Tā kā pašlaik notiek mana dēļa reorganizācijas process un top mazāks pedalboard (kuru katru dienu arī tas tiks finišēts), tad uzliekot šo looperi uz dēļa, man vairs neatliktu vieta tunerim. Tā kā tuneris ir ļoti laba un vajadzīga lieta, tad bija jāizdomā kāds risinājums. Tad nu man ienāca prātā jautājums: "kādēļ gan abas šīs iekārtas nevarētu apvienot vienā?!!" Ar šo jautājumu vērsos pie Ulda, kurš protams, skeptiski raudzījās uz manu ideju, aptverdams, ka tas varētu būt nedaudz piņķerīgi, vēl ņemot vērā, ka to visu gribēju iestarpināt 9x12x3,5cm lielā kastītē, jo tas bija maksimālais pieļaujamais izmērs manā gadījumā. Bet viņš piekrita mēģināt :) Par donoru kalpoja mans uzticamais Fender pedāļtjūneris :)

Sākumā es uztaisīju modeli no kartona, pierādot Uldim, ka 5 ligzdas varēs salikt augšgalā (pēc loģikas: >SEND1>RECEIVE1; >SEND2>RECEIVE2; >OUT), vienu (IN) sānā un fūtsvičus izvietot Bermudu trijstūra formā. Tad nu lūk pāris bildes no Ulda (vēl work in progress, tā teikt):


skats no augšas



iekšpuse tapšanas stadijā



nedaudz citā rakursā

Pagaidām šis brīnumdarbs gaida, kad viņš tiks uzlikts uz jaunā dēļa (ja labi veiksies darbi, tas notiks jau šovakar). Tad sekos arī bilde, kur redzams, kā tas izskatās reālajā dzīvē. Vēl aizmirsu piebilst, ka ieslēdzot tuneri, tiek nogriezts jebkāds signāls uz pastiprinātāju, ļaujot klusi un nemanāmi noštimmēt ģitāru :)


0 komentāri:

Ierakstīt komentāru

Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons